Кючюк: В колко международни медии разбраха за нашата позиция за Скопие? В николко

"Македонската позиция в колко международни медии беше публикувана? В много!", заяви евродепутатът

12.02.2021 | 19:03 Редактор: Ивет Арабова

Евродепутатът Илхан Кючюк заминава на посещение в РС Македония като докладчик на ЕП за напредъка на РС Македония за присъединяване към ЕС. Ето как коментира отношенията ни със Скопие.

"България трябваше да направи много по-различни неща. Задавам въпроса, в колко международни медии разбраха за нашата позиция? В николко. Македонската позиция в колко международни медии беше публикувана? В много!“. Това каза евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк в предаването "Брюксел 1“.

"От друга страна – какво направи България в Европейските институции да обясни нещата? Няколко евродепутати, които хващат колеги по коридорите и тръгват да обясняват, каква ни е позицията. Това ли е сериозната политика?“, пита риторично Илхан Кючюк.

Според евродепутата, като цяло подходът ни е много сбъркан. "Ще ви кажа защо? Ние застанахме на удобната позиция, мислейки, че сме прави, само защото сме част от ЕС, без да се налага да го обясняваме“, каза Илхан Кючюк.

"Но в общество и в свят, който е силно манипулиран и разполага с изключително бърза информация, в свят, в който всеки има телефон в джоба си и проверява ежеминутно, какво се случва, не може да разчиташ на стар маниер и на стари подходи при правене на политика, особено когато говорим за международни отношения и дипломация“, коментира евродепутатът.

Според него, договорът от Преспа и договорът с България от 2017 г. са различни като концепция. "Договорът от Преспа разделя двете страни. Той буквално казва, че нямат нищо общо, не сте наследници на античността“, уточнява Илхан Кючюк и прави сравнение.

"Докато договорът с България вкарва ключовото понятие "обща“. Ние трябва да доказваме във времето, че сме имали много общи неща и на базата на това да създаваме общо бъдеще. Това изисква много по-голямо търпение по отношение на процеса и по отношение на разбиране на отсрещната страна“, категоричен е Илхан Кючюк.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1“ в събота, 13 февруари от 17:30 часа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Атанас Филипов
преди 3 години
Господин Кичюк... разбирам Ви напълно какво искате да кажете с Вашия коментар и да обвинявате властта в България и партиите,че не са направили нищо за да намерят място в чуждите медии българските становища..Питам Ви ...Вие като депутат от БГ в Европарламента с какво допринесохте,за да бъдат запознати гражданите от Еврепейския съюз с исканията на нашата страна?. Сигнализирай за неуместен коментар