Великобритания и ЕС свикват комисия за Северна Ирландия

Ще търсят "дух на сътрудничество, отговорност и прагматизъм“

12.02.2021 | 12:09 Редактор: Никола Симеонов
Великобритания и ЕС свикват комисия за Северна Ирландия

Звучи като намиране на най-малкото общо кратно: в рамките на спора за специалните правила за британската Северна Ирландия Великобритания и ЕС се договориха за план за действие. Съвместна комисия по темата трябва да бъде свикана най-късно до 24 февруари, обявиха британският държавен министър Майкъл Гоув и заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович в нощта срещу петък след "откровени, но конструктивни“ дискусии в Лондон. Целта е съвместната работа да се насочи "към дух на сътрудничество, отговорност и прагматизъм“. След това Шефчович нарече срещата  в Twitter "конструктивна“, предава DPA.

Политиците не предоставиха допълнителна конкретна информация. И двете страни потвърждават обаче своя безрезервен ангажимент към Споразумението от Разпети петък и правилното прилагане на така наречения Северноирландски протокол. Те обявиха, че няма да пощадят усилия за "прилагане на взаимно договорените решения“ и "за справяне с всички нерешени въпроси с общата цел да се намерят работещи решения на място“. Ще има разговори с компании и с гражданското общество.

Всъщност въпросът за ролята на Северна Ирландия вече беше разрешен в рамките на споразумението за Brexit. Великобритания напусна вътрешния пазар на ЕС и митническия съюз в началото на годината. Следователно правилата на т. нар. Северноирландски протокол в Договора за оттегляне от ЕС вече са влезли в сила. Съответно, за разлика от останалата част на Обединеното кралство, правилата на вътрешния пазар и митническия съюз продължават да се прилагат за британската провинция, така че няма фиксирана граница с членката на ЕС Ирландия. Вместо това британските стоки трябва да бъдат проверени при влизането им в Северна Ирландия. Това създава стокова граница с останалата част от кралството.

Четене цялата статия в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК