Сърбия показа как се прави: Ваксинира над 500 хил. души, докато в ЕС затягат мерките

Атина е под пълна карантина, Германия удължи блокадата до 7 март

11.02.2021 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

Районът на гръцката столица Атина е под пълна карантина от днес заради скок в заразените с Ковид-19 . 

Наскоро отвореният бизнес преустановява работа отново. До 9 души ще могат да присъстват на сватби, кръщенета и погребения. Вечерният час и изискването за SMS при напускане на дома остават в сила. 

Причината за връщането на строгите мерки е скок в заразените, които се приемат в интензивните отделения. Капацитетът на леглата вече е зает на 70%.

"Рестрикциите в Атика ще са в сила до 28 февруари. Всички форми на търговия на дребно се затварят и занапред всички нива на образование ще работят дистанционно", обяви премиерът Мицотакис.

Заради новите и по-заразни варианти на Ковид-19, Германия удължава карантината до 7 март. Магазините за нехранителни стоки, ресторантите, кафенетата, музеите и спортните съоръжения остават затворени. Фризьорските салони ще могат да работят от 1 март, ако строго се спазват противоепедимичните мерки. 

"Разхлабване на мерките трябва да се случи, когато има стабилна 7-дневна заболеваемост - не повече от 35 нови инфекции на 100 000 граждани", заяви канцлерът Ангела Меркел.

Конкретните следващи стъпки ще бъдат обсъдени на 3 март. 

Поредното налагане на строги мерки в страни на Европейския съюз идва на фона на признанието на Европейската комисия, че са допуснати грешки при осъществяването на плана за ваксинация, които са довели до бавните темпове на имунизация на гражданите на Съюза. 

До момента само 17 милиона граждани на общността са получили доза от ваксината. За сравнение - 7-милионната Сърбия, която не е членка на Съюза, вече успешно е ваксинирала 500 хиляди души. 

"Нашето бъдеще и развитието на нашата икономика зависи от ваксините. Трябват ни ваксини, ваксини, ваксини!", заяви сръбският президент Александър Вучич. 

До края на февруари Сърбия ще стане първа или втора по брой ваксинирани в цяла Европа. За успеха на имунизационния си план Сърбия се довери на близките си съюзници - Русия и Китай. 

Само от китайския препарат в страната вече са доставени 1,5 млн. дози. Днес пристигнаха и 50 хиляди нови дози от руската ваксина "Спутник V", очакват се и още. 

Белград обеща да предостави ваксини и на Северна Македония.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
българин
преди 3 години
Акъл от Сърбия ли ще взимаме или пускате малко кремълска пропаганда? Руските и китайските ваксини не са одобрени или лицензирани никъде на Запад, защото още не могат да предоставят достатъчно доказателства за своята безопасност. Мисирката, на която е било възложен този пропаганден репортаж, би ли се съгласила да се "чипира" с такава ваксина, за която никой не знае какво има в нея? Сигнализирай за неуместен коментар