Минути преди трагедията: Разтърсващ разказ на последния човек, видял Скатов на К2

"Атанас беше моят най-добър приятел, невероятен човек", каза гръцкият алпинист Антониос Сикарис

11.02.2021 | 08:19 Редактор: Ивет Арабова

Приблизително по това време миналата седмица надеждата, че българин ще направи първо успешно зимно изкачване на К2 беше жива. На 3 февруари Атанас Скатов се изкачи успешно до Лагер 3, за да използва краткия прозорец в опит да достигне 8 611 метра.

След това започнаха да идват тревожните новини - първо за изчезнал алпинист, а по-късно и за скъсано въже и фатален изход. Минутите преди трагедията се запечатват и в съзнанието на гръцкия алпинист Антониос Сикарис - последният човек, видял Скатов във високата планина.

"През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж, няма да забравя този момент, не виждах вече Атанас, но шерпът се обърна към мен и ме погледна: "Антонио, Антонио, Антонио! Атанас падна, Атанас приключи!" Убеден съм, Атанас беше много техничен, много силен, с много опит и не на последно място с много добър характер, и много добър човек. Въжетата бяха лоши, стари, през цялото време трябваше да избираш правилното въже. Ако избереш грешното въже, хлъзгаш се и приключваш", разказа алпинистът.

"Попитах шерпа, какво се е случило и той ми каза: Не знам, може би не се е подсигурил, може би някое въже се е скъсало или не е продължило към следващото. Чувствам се много зле за Атанас. Наистина, от сърце, Атанас беше моят най-добър приятел. Защото той беше невероятен човек, много добър човек", Антониос Сикарис.

Вижте във видеото цялото интервю на Огнян Георгиев от "България днес".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 3 години
Скатов е бил много смел, добър и позитивен! Поклон! Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Всеки прави своя избор. Жалко за Атанас. Мир на душата му. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Е това го гледахме преди 3 дни... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
Един
преди 3 години
Край,след дъжд качулка.К2 и Еверест не са Витоша.Там си все едно на война,върхъ теб или ти него.Руска рулетка.И най добрите алпинисти нямат гаранция че всека една такава авантюра може да им е последна.Това си е болест за едни,други се подлъгватза парите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
offf
преди 3 години
Последният човек, видял Скатов, е Лакпа Денди. Или него за човек го нямате... Сигнализирай за неуместен коментар