Инвеститорите насочиха поглед към изборите в страните по света

Наблюдават кои правителства ще се възстановят от глобалния икономически спад

10.02.2021 | 13:10 Редактор: Никола Симеонов
Инвеститорите насочиха поглед към изборите в страните по света

Очаква се изборите да доминират политическия календар на развиващите се пазари в година, когато фокусът на инвеститорите се насочва към това колко бързо правителствата ще са способни да възстановят икономиките си от глобалния спад, пише Bloomberg.

Резултатът от изборите в страни от Южна Африка до Мексико ще определи пазарните победители и губещи на фона на опасенията относно оценките на компаниите на развиващите се пазари, след като рали увеличи цените на книжата им до исторически върхове през тази година. Вълна от протести в страни като Русия и Бразилия също означават, че политическите развития в тях ще бъдат следени отблизо, тъй като трейдърите се ориентират в инвестиционния климат.

Сред първите страни, в които политическите събития вече са факт, е Виетнам, където Нгуен Фу Тронг получи необичаен трети мандат като генерален секретар на Комунистическата партия през януари, сигнализирайки, че страната ще продължи да се стреми към силен икономически растеж и ще поддържа твърдата си антикорупционна кампания.

В Еквадор икономист, който отхвърли фискалната строгост, изисквана от Международния валутен фонд, спечели първия тур на изборите в неделя. Андрес Арауз ще се изправи срещу Яки Перез от местната партия Pachakutik или банкера Гилермо Ласо на балотаж на 11 април.

А Израел се насочва към четвъртите си избори в рамките на две години, като премиера Бенямин Нетаняху се изправя срещу няколко претенденти, които казват, че е време лидерът да си отиде. Междувременно Нетаняху, срещу когото започна процес по обвинения в корупция през тази седмица, иска обществото да остане фокусирано върху ваксинационната кампания и обещанията му да избави страната от пандемията до април или май.

Още по темата четете в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК