Цените на храните в световен мащаб са най-високи от 7 години насам

Китай трупа запаси от зърно

04.02.2021 | 15:35 Редактор: Никола Симеонов
Цените на храните в световен мащаб са най-високи от 7 години насам

През януари 2021 г. световните цени на храните се повишиха за осми пореден месец, достигайки най-високо ниво от средата на 2014 г., тъй като икономиките продължават да се борят с негативните последици от коронавирусната пандемия, съобщи агенцията на ООН за храните.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, скочи през януари с 4,3 пункта до 113,3 пункта от 108,6 пункта в края на 2020 г., достигайки най-високо ниво от юли 2014 г. насам.

Базираната в Рим организация също така посочи, че остава в сила прогнозата за рекорд на реколтата от зърнени култури в световен мащаб през 2020 г., но предупреди за рязък спад на запасите и сигнализира за неочаквано голямо търсене за внос от Китай, пише БНР.

Някои правителства предприемат действия за справяне с нарастващите вътрешни цени на храните, въпреки че подобни ходове водят до повишаване на глобалните цени чрез намаляване на доставките за международните пазари. Последствията вече са очевидни при цените на зърнените култури като царевицата, достигайки многогодишни върхове.

Огромният консуматор на зърно Китай трупа запаси, докато Аржентина спря продажбите на царевица за износ до 28 февруари. Русия пък налага данъци върху износа на пшеница, ечемик и царевица.

През декември Световната банка заяви, че повишаването на цените на храните, съчетано с намалени доходи, е влошило хронично и без това острия глад, като е засегнало уязвимите домакинства в почти всяка страна.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК