Спад в производство на зеленчуци у нас, цените обаче скачат

Сушата и липсата на работна ръка са сред основните причини, твърдят земеделци

27.01.2021 | 19:45 Редактор: Калина Донкова

Производството на зеленчуци у нас е намаляло, а цените скачат все по-високи. Това показва проучване на Центъра за икономически изследвания към Стопанската академия.

Зеленчукопроизводството през 2020 г. отчита спад от 17% в сравнение с 2019 г. Най-силно това се усеща при отглеждането на домати, където процентът стига до 30 на сто на годишна база. Цените на зеленчуците на родния пазар са се увеличили с 10%. Експерти твърдят, че процесите са силно зависими от субсидирането.

Междувременно фермерите могат да подават заявления за целеви креди за купуване на семена, разсад и торове при производство на плодове и зеленчуци. Подпомагането се финансира от Фонд "Земеделие'', като горната граница за размера на кредита е 300 хил. лв. на производител. Фондът е предвидил 12 млн. лв., като половината ще отидат за зеленчукопроизводството, а останалите за насаждения от ябълки, круши, сливи и грозде.

Данни на Министерството на земеделието сочат, че над 60% от земеделските стопанства са изчезнали за 10 години. На този фон земеделци са категорични, че основните проблеми в сектора тази година се явяват сушата в страната, коронакризата и липсата на работна ръка.

Каква е причината за тези резултати и как влияе вносът на плодове и зеленчуци от чужбина? Разговор по темата с агроескперта Красимир Кумчев в предаването "Директно'' по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК