Конфискуваха биткойни за 50 млн. евро от измамник, той не давал паролата

Мъжът е осъден на лишаване от свобода и вече е излежал присъдата, запазвайки мълчание цялото време

09.02.2021 | 16:40 Редактор: Радостина Димитрова
Конфискуваха биткойни за 50 млн. евро от измамник, той не давал паролата

Германските власти са конфискували биткойни на стойност над 50 милиона евро от измамник. Има обаче един единствен проблем – те не могат да получат достъп до парите, защото мошеникът не им дава паролата, информира Reuters.

Мъжът е осъден на лишаване от свобода и вече е излежал присъдата, запазвайки мълчание цялото време, докато полицията многократно се проваля да пробие кода за достъп до над 1700 биткойни, разкри прокурор в баварския град Кемптен. "Попитахме го, но той не каза", заяви прокурорът Себастиан Мурер пред Reuters в петък, цитиран от "Фокус". "Може би той не знае".

Биткойнът се съхранява на софтуер, известен като цифров портфейл, който е защитен чрез криптиране. Като ключ за дешифриране се използва парола за отваряне на портфейла и достъп до биткойните. В случай на забравена или загубена парола, потребителят не може да отвори портфейла.

Измамникът е осъден на повече от две години затвор за тайно инсталиране на софтуер на други компютри, за да използва силата им за „добив“ или произвеждане на биткойн.

При осъждането му събраните биткойни са много под сегашната им стойност. Цената на криптовалутата се повиши през последната година, като достигна рекордното ниво от над 45 хиляди долара през февруари. Прокурорите обаче са гарантирали, че мъжът няма достъп до парите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК