fallback

Спасителната акция под К2 - все по-мащабна, вдигат хеликоптерите на над 7000 метра

Официално се включи и правителството на Пакистан

07.02.2021 | 13:50 Автор: Искра Ангелова

Спасителната акция под връх К2 в търсене на тримата изчезнали алпинисти става още по-мащабна. Официално се включи и правителството на Пакистан, на чиято територия е вторият по височина връх в света, на който загина и Атанас Скатов.

Рано сутринта спасителната акция в търсене на тримата изчезнали алпинисти се поднови. Хеликоптер на пакистанската армия излетя от Скарду към осемхилядника. 

За разлика от вчера, сега машината направи опит да достигне височина над 7000 метра, където се намира и лагер 3 - от там към върха след четвъртък в полунощ се губят следите на исландеца Джон Снори, чилиеца Хуан Пабло Мор и пакистанеца Али Садпара. 

Непалският шерп Чанг Дава, ръководител на зимната експедиция, в която участват изчезналите алпинисти, както и Атанас Скатов, изчаква сигнал на Базовия лагер на 5 000 метра височина, за да тръгне към върха. 

Именно това беше и човекът, който съобщи, че е намерено тялото на българина под лагер 3. А пакистанският президент коментира поредната спасителна акция под К2, отговорник за смъртта на всеки четвърти алпинист. 

"Надявам се Али Садпара и колегите му да са живи и добре. Това са много смели планинари. Ние се молим за тяхната безопасност", заяви Ариф Алви.

Пакистанският алпинист е поставил флага на страната си на 8 от най-високите върхове в света.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback