След земетресенията: Край Петриня се отвориха големи дупки, застрашаващи къщите

Проучванията на почвата в този район са започнали преди три седмици

06.02.2021 | 17:49 Редактор: Искра Ангелова
След земетресенията: Край Петриня се отвориха големи дупки, застрашаващи къщите

Репортер на N1 откри Бруно Томленович от Минно-геоложкия и нефтотехническия факултет на Загребския университет в село Меченчани, на около 25 километра от Петриня, известно като едно от местата, където след земетресението се отварят големи дупки в земята, инфоормира балканският портал N1.

Томленович каза, че проучванията на почвата в този район са започнали преди три седмици, за да се определи точно къде в подземното пространство има пещери, кухини и пукнатини в карстовата основа, която тук е покрита от алувиалната утайка на река Сунджа, с дебелина между 5 и 15 метра.

"Материалът се филтрира чрез подземна ерозия и отива под земята. Когато се достигне това ниво, така че сводът на повърхността да е достатъчно тънък, за да се счупи поради земетресението, става внезапен срив", обясни той, цитиран от "Фокус".

"Понастоящем нашите геофизични изследвания са съсредоточени върху района на училищната площадка, където в началото забелязахме, че теренът е с различна геоложка структура и че е по-безопасен от околността в селото. Предложихме, че ако трябва да се изгради контейнерно селище, то трябва да построи в този район", допълни Томленович.

"След това (трябва да се проучи) селото и то буквално къща по къща, за да се види каква е ситуацията. В момента са застрашени от четири до пет къщи, където се появиха дупки след основното земетресение. Някои се разширяват, но, хайде, нека кажем, че е късмет, че повечето от тези къщи вече не са обитавани", каза още той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК