Анкара: САЩ стоят зад опита за преврат в Турция през 2016 г.

Вашингтон отрича да е замесен, отказва екстрадиция на Гюлен

04.02.2021 | 18:13 Редактор: Ивет Арабова
Анкара: САЩ стоят зад опита за преврат в Турция през 2016 г.

Министърът на външните работи на Турция е категоричен, че САЩ стоят зад неуспешния опит за държавен преврат в страната му през 2016 година, за когото Анкара вече обвини лично базираният в Америка мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, предава Reuters.

Повече от 250 души бяха убити при опита за сваляне на президента Тайип Ердоган и неговото правителство на 15 юли 2016 г., когато бунтовни войници използваха бойни самолети, хеликоптери и танкове в опита си да завземат държавните институции.

Анкара отдавна обвинява Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, който живее в Пенсилвания, и предприе широкомащабни мерки срещу неговата мрежа, която Анкара нарича ФЕТО. Гюлен отрича да е замесен.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви пред Hurriyet, че Съединените щати са управлявали опита за преврат, докато мрежата на Гюлен го е извършила, добавяйки, че "Европа е била ентусиазирана от това“. Министърът изрично подчертава, че стои на тази позиция още от времето на пуча, предава "Фокус".

Американските служители не бяха на разположение за коментар веднага, но Вашингтон преди това отрече да е замесен. Той многократно отхвърля исканията на Турция за екстрадицията на Гюлен, като се позовава на липсата на неопровержими доказателства от Анкара.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК