Кога да очакваме първата антигенна ваксина - тази на Novavax

Стартира процедурата на предварителен преглед, посочи Богдан Кирилов

04.02.2021 | 11:23 Редактор: Никола Симеонов
Кога да очакваме първата антигенна ваксина - тази на Novavax

"Оценка на документация се извършва от Европейската агенция по лекарствата. Положителното е, че производители в Русия и Китай са запознати с европейското законодателство. Организирайки техните клинични изпитвания и производство, те се съобразяват с тези изисквания, така че да може продуктите на следващ етап да бъдат достъпни за европейските граждани", заяви на брифинг на НОЩ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По отношение на развитието на руската ваксина, той каза, че в следващите седмици, за да стартира така нареченият rolling review при предварителен преглед на документацията, зависи колко ще отговарят на изискванията. Същото важи и за ваксините, които се произвеждат в Китай.

"По отношение на договорите не е задължително Европейската комисия да сключи такъв. Както всички лекарствени продукти, по централизирана процедура може да бъде извършена оценка и след това съответният притежател на разрешение за употреба да прецени как да дистрибутира на територията на Европейския съюз. Очаква се Европейската комисия да сключи седми договор с Novavax, която прави първата антигенна ваксина. За нея вече стартира процедурата на предварителен преглед, а следващата седмица се очаква да има по-голяма яснота", каза още Кирилов.

И поясни, че при положително развитие компанията ще подаде заявление за разрешаване на употреба. Очаква се преди средата на годината да има следваща одобрена ваксина.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте нашата страницата във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Амбра
преди 3 години
Остава само да решим на кое да станем опитни зайчета. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Сто вида ваксини- направо да ги пускат на щандове в супермаркетите Сигнализирай за неуместен коментар