Руската полиция е безкомпромисна - вижте какво се случва в Москва (ВИДЕО)

Над 1400 души са задържани след решението на съда за Навални

03.02.2021 | 14:02 Редактор: Тодор Петров

Над 1400 души са задържани в Русия, след като съд в Москва реши Алексей Навални да лежи в затвора две години и 8 месеца. В поне 11 града в Русия има арестувани, сред тях има и журналисти. 

Старата условна присъда на Навални по делото за присвояване на средства от 2014 година беше заменена с ефективна, тъй като съдът сметна, че той я е нарушил. Включително и с престоя си в германска болница, където се лекуваше след отравяне с "новичок". 

От присъдата от 3 години и половина се приспадат 10 месеца, в които политикът и блогър е бил под домашен арест. Опозиционерът твърди, че процесът срещу него е политически. 

Тежко въоръжени полицаи затвориха централните части на Москва. Най-много задържани има в столицата - над 1000 души, и Санкт Петербург. 

"Ще подадем апелационна жалба и ще информираме Съвета на Европа, който се занимава с изпълнение на решенията на Европейския съд, които следва да бъдат изпълнени от Руската федерация, но не са. Видях съобщения в интернет от чуждестранни дипломати, че искат да видят превод на цялото съдебно заседание - как е протекло, нарушени ли са някакви права, какво се е случило точно в залата", обясни адвокат. 

Руското външно министерство заяви, че присъстващите в зала чужди дипломати, сред които и българи, са оказали натиск. Редица страни призоваха за отмяна на присъдата. 

В Русия обаче медиите я видяха по друг начин. В дописка на проправителствения вестник "Руская газета" пише, че поведението на Навални е наподобявало целенасочено предизвикателство и е давало на властите все повече и повече поводи да сезират съда. 

Анализатори отбелязват, че досега руските власти даваха на яростния критик на Кремъл кратки присъди от по няколко седмици, за да не допуснат той да се превърне в политически мъченик.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК