Въпреки ограниченията: Вълна от отварящи заведения и хотели в Полша

Санкциите могат да достигнат 6600 евро

02.02.2021 | 22:54 Редактор: Ивет Арабова
Въпреки ограниченията: Вълна от отварящи заведения и хотели в Полша

В Полша отварят все повече ресторанти, хотели и ски влекове - въпреки наложените забрани. А съдилищата обявяват все повече от рестрикциите за незаконни.

"Хубаво е отново да седнеш да хапнеш навън. Имахме голям късмет, че намерихме маса." Клиентите на Марек Лопата го поздравяват за смелостта отново да отвори ресторанта си "Гуралечка" в зимния курорт Закопане. Лопата е един от първите, включили се в акцията #НиеОтваряме (#OtwieraMY). "От края на октомври приходите ни са нулеви. Стигнах до толкова критично положение, че се налагаше да освободя служителите си. Но това щеше да ме срине психически."

Още в първите два дни след отварянето на заведението, идват проверяващи от здравната служба и от полицията. "Заплашиха, че ще идват всеки ден, но аз съм готов да поема глобите", казва Лопата пред "Дойче Веле".

Ски курортите се включват в бойкота

За неспазване на рестрикциите, въведени заради пандемията, в Полша санкциите могат да достигнат 6600 евро. Нарушителите трябва да ги платят веднага, в противен случай контролните органи могат да запорират банковите им сметки. Концесионерите на 14 ски лифта в Западните Бескиди също са готови да поемат този риск. "Решихме да отворим пистите на първи февруари, въпреки че правителството не разрешава", казва Аркадиуш Матушински от местната икономическа инициатива "Wisla-Cluster". "Ако не започнем сега, тук няма да се е случвало нищо общо 20 месеца. И ако това стане, няма да имаме пари, за да започнем следващия сезон." 

От първи февруари в Полша мерките са разхлабени, но не за всички. Търговските центрове и музеите отварят врати, но ресторантите, хотелите и спортните съоръжения трябва да останат затворени. Почитателите на ските не намират логика в това решение - на пистите може да се спазва много повече дистанция, отколкото в моловете.  

Междувременно бившата вицепремиерка Ядвига Емилевич предизвика недоволство, след като се разбра, че е придружила двамата си сина по ски пистите, самата тя също облечена в ски екип. Емилевич се извини и обясни, че децата ѝ са регистрирани като професионални спортисти и затова могат да тренират. Проверка обаче показа, че лицензите за регистрацията са заявени и издадени след въпросната тренировка.

Пари за малкия бизнес няма

Рестрикциите се отразиха тежко на зимния туризъм в Полша. Оборотът на ресторантите, които от месеци могат да предлагат само храна за вкъщи, са се сринали с между 90 и 95 процента. Правителството на "Право и справедливост" подкрепи икономиката с милиарди злоти, но малкият бизнес получи нищожен дял от помощта.

По време на първата вълна на пандемията през пролетта малките компании бяха освободени от осигурителни вноски в продължение на три месеца, имаха възможност да получат еднократна помощ в размер на 1200 евро и за запазване на всяко работно място се осигуряваха до 600 евро месечно на работодателя. Но те бяха практически изключени от спасителните пакети през есента и зимата. Ето защо все повече малки фирми в Полша се присъединяват към кампанията #НиеОтваряме.

Те чувстват опора и в решенията на полските съдилища, обявявали неколкократно настоящия локдаун за незаконен. Преди няколко седмици Административният съд в Ополе например отмени глобата на фризьор, приемал клиенти в салона си в началото на пандемията миналата пролет. Сумата на вече платената глоба му беше възстановена.

Ограничения на гражданските права

Съдиите разглеждат затварянето на икономиката като ограничаване на гражданските права, което според полската конституция е разрешено само по време на извънредно положение. Освен това подобни мерки трябва да се въвеждат със закон, а не с правителствени решения.

По същата причина Административният съд в Гливице обяви изискването за карантиниране на влизащите в страната за противоконституционно. Други съдилища се произнесоха по подобен начин относно изискването за носене на маски и забраната за събиране. До момента в Полша над 30 съдебни решения в Полша  са взети в полза на противниците на локдауна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК