Ваксината на Janssen e 66% ефективна при единична доза

Новината идва малко след като Novavax обявиха своята версия за 90% ефективна

29.01.2021 | 16:43 Редактор: Никола Симеонов
Ваксината на Janssen e 66% ефективна при единична доза

Janssen, белгийската фармацевтична компания, собственост на Johnson & Johnson, e произвела ваксина срещу Ковид-19, която е с 66% ефективност, при една доза. Международните опити досега целяха поставянето само на една доза, което прави разпространението на ваксини много по-лесно.

Великобритания вече е поръчала над 30 милиона дози. Новината идва малко след като Novavax обявиха своята версия за 90% ефективна. И двете ще трябва да бъдат прегледани от регулаторите, преди да бъдат използвани, пише BBC.

Компанията ще се стреми да произведе 1 милиард дози на година. Ваксината на Janssen използва обикновен вирус от настинка, който е обработен да бъде безвреден. Той пренася генетичния код на коронавируса в тялото и това е достатъчно то да разпознае заплахата и да се научи да се бори с него. Този подход е подобен на изследванията на Университета Oxford и AstraZeneca.

Снимка: БГНЕС

Харесайте нашата страница във Facebook ТУК

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Trika Trika
преди 3 години
Браво. Изглежда безопасна и ми вдъхва доверие. Нещо за руските ваксини ще кажете ли че се интересувам. :))) Сигнализирай за неуместен коментар