Заради прекомерен риболов: Над 70% от акулите по света са изчезнали

Видовете могат да се възстановят, когато се положат усилия за опазването им

27.01.2021 | 21:14 Редактор: Ивет Арабова
Заради прекомерен риболов: Над 70% от акулите по света са изчезнали

Прекомерният риболов е поразил популациите на някои акули и акулоподобни с повече от 70% през последния половин век, оставяйки “зееща, нарастваща дупка” в океанския живот, според ново проучване.

Десетилетни данни показват тревожен спад на видовете, вариращи от акули чукове до акулоподобни от вида морски дявол. Сред най-силно засегнатите е океанската бяла акула – мощна акула, често описвана като особено опасна за човека, която сега е на ръба на изчезването поради човешката дейност. Ловувани заради перките си, океанските бели акули са жертва на безразборните техники за риболов. Глобалната им популация е намаляла с 98% през последните 60 години.

“Това е по-лош спад от тези в повечето големи популации на сухоземни бозайници и това е също толкова лошо, колкото намаляването на сините китове”, каза Ник Дълви, професор в Катедрата по биологични науки на университета Саймън Фрейзър, пред АФП.

Дълви и екип от учени прекарват години в събиране и анализ на информация от научни изследвания и данни за риболова, за да изградят картина на глобалното състояние на 31 вида акули и акулоподобни. Те открили, че 3/4 от изследваните видове сега са толкова изчерпани, че са заплашени от изчезване.

“Знаехме, че ситуацията на много места е лоша, но тази информация идва от различни проучвания и доклади, така че беше трудно да изградим представа за глобалната ситуация”, каза водещият автор на изследването Нейтън Пакуро пред АФП.

Проучването, публикувано в списание “Nature”, посочва с пръст прекомерния риболов и слабата защита и призовава за по-строги ограничения и по-добро прилагане на съществуващите правила. Изследователите отбелязват, че видовете могат да се възстановят, когато се положат усилия за опазването им, така че загубите не винаги са необратими. Изследването се фокусира върху океанските акули и акулоподобни, видове, които живеят предимно в открити води, предава БГНЕС.

“Данните разкриха зееща, нарастваща дупка в океанския живот”, каза Пакуро.

За 18 вида, за които има повече данни, изследователите стигнаха до заключението, че популациите в световен мащаб са намалели с над 70% от 1970 г. насам. Дълви каза, че цифрата вероятно ще бъде подобна или дори по-лоша за другите океански акули и акулоподобни, но пропуските в данните затрудняват окончателните заключения. Установено е, че три акули са критично застрашени, като популациите им намаляват с повече от 80% - океанската бяла акула, оребрената акула чук и голямата акула чук.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК