Китай изпревари САЩ и е първи в света по ключов показател

Превърна се в най-големия получател на преки чуждестранни инвестиции

25.01.2021 | 11:49 Редактор: Тодор Петров
Китай изпревари САЩ и е първи в света по ключов показател

Китай изпревари САЩ като най-големия получател на преки чуждестранни инвестиции през 2020 година, когато общите глобални инвестиционни потоци сe свиха с 42% в резултат на пандемията от коронавирус. За това съобщава търговската агенция на ООН, цитирана от Bloomberg.

Инвестиционните потоци са паднали до около 859 милиарда долара от 1,5 трилиона долара през 2019 г., според UNCTAD Investment Trends Monitor. Това е най-ниското ниво от 90-те години на миналия век и 30% под инвестициите, последвали световната финансова криза през 2008-09 г.

Завръщането към положителен растеж на БВП и целенасочена програма за улесняване на инвестициите са спомогнали за стабилизиране на инвестициите в Китай след първите блокировки в най-голямата азиатска икономика.

Потоците към Северна Америка са се понижили с 46% до 166 млрд. долара, а само към САЩ са паднали с 49% до около 134 млрд. долара през 2020 г.

Ситуацията на Стария континент е по-негативна, като потоците са се свили с две трети до отрицателни 4 милиарда долара. В световен мащаб агенцията на ООН очаква преките чуждестранни инвестиции да останат слаби през 2021 г. поради несигурността относно развитието на пандемията от Ковид-19.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Браво на Китай, очакваше се Сигнализирай за неуместен коментар