Част от приоритетите на Байдън засягат десетки хиляди българи в САЩ

Той продължава да променя курса на политиката на Доналд Тръмп

22.01.2021 | 19:42 Редактор: Искра Ангелова

Погледите продължават да са насочени към новия президент на Съединените щати. И на втория си ден в Белия дом - Джо Байдън продължава да променя курса на политиката на Доналд Тръмп. Част от приоритетите на Байдън засягат и десетки хиляди българи.

Имигрантите без статут в Съединените щати следят всеки ход на Джо Байдън. Още в първите си часове в Белия дом демократът предложи законопроект, според който за осем години милиони чужденци без документи към 1 януари 2021 година, могат да получат гражданство. 

Законопроектът предоставя на трудолюбивите хора от нашето общество и които живеят тук от години, в някои случаи от десетилетия, възможност да спечелят гражданство. Документът не предвижда това да става безусловно. 

Според него имигрантите без правен статут могат да получат такъв или зелена карта, ако преминат проверки за миналото им, платят данъци и отговарят на други изисквания. 

Байдън продължава политиката на Барак Обама, чийто вицепрезидент беше да осигурява защита от депортиране на младежи, влезли в страната като деца, за да имат право на постоянно пребиваване.

"Това ще позволи на незаконно пребиваващите да получат временен законен статут. Този статут е за 5 години и в края им ще имат възможност да кандидатстват за зелена карта. А след това трябва да изчакат още три години, за да кандидатстват за гражданство", каза експертът по имиграционна политика Латоя Макбийн Помпи.

Чикаго със своите близо 10 милиона души население, е седмият град в Щатите по брой нелегални мигранти. Той е дом и на най-голямата българска общност зад Океана. 

Вижте повече в репортажа на Павел Хаджиев и Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК