СЗО след проверката в Китай: Рано е да се правят изводи за произхода на вируса

Пекин подхранва идеята, че пандемията е започнала извън китайските граници

23.01.2021 | 13:10 Редактор: Ралица Братанова
СЗО след проверката в Китай: Рано е да се правят изводи за произхода на вируса

Световната здравна организация обяви, че е твърде рано за изводи от мисията ѝ в китайския град Ухан, както и да се твърди, че именно от Китай е започнала коронавирусната пандемия.

Eкип експерти на СЗО пристигна в Ухан на 14 януари с цел разследване на произхода на смъртоносния коронавирус повече от година след съобщенията за първите случаи на Ковид-19 в централния китайски град. Учените все още са под карантина в хотел.

Самият Пекин подхранва идеята, че пандемията е започнала извън китайските граници.

"Всички хипотези са на масата. И определено е твърде рано да се направи заключение откъде точно е тръгнал вирусът – от Китай или извън него“, заяви вчера директорът по извънредните ситуации на СЗО Майкъл Райън.

Коронавирусът вече е причинил смъртта на над 2 млн. души и заразил десетки милиони. СЗО смята, че установяването на прехвърлянето му от животни на хора е ключово за предотвратяване на бъдещи огнища. 

Днес Ухан отбелязва годишнина от строгата 76-дневна карантина, която бе наложена заради коронавируса. В момента градът се е върнал към нормалния си живот, докато много страни, включително части на части на Китай, са под карантина заради разпространението на вируса.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК