Петима починаха след ваксинация в Швейцария, но тя ли е причината?

Става дума за смъртта на пациенти на възраст от 84 до 92 години

22.01.2021 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова
Петима починаха след ваксинация в Швейцария, но тя ли е причината?

Към днешна дата в Швейцария са съобщени 42 случая на странични ефекти след ваксинация срещу Ковид-19 с одобрените в страната ваксини. Пет от случаите са свързани със смърт на пациенти, се казва в изявление, публикувано на 22 януари от агенцията за терапевтични продукти Swissmedic, предава EA Daily.

"Към 21 януари Swissmedic е получил общо 42 съобщения за предполагаемо нежелани ефекти на първите ваксини Ковид-19, разрешени в Швейцария", се казва в него.

26 твърдения, или 62%, се отнасят до "леки реакции, докладвани в клинични изпитания". Останалите 16 случая (32%) се считат за сериозни, пет от които са "свързани с развитието на фатална ситуация".

В тези случаи говорим за смъртта на пациенти на възраст от 84 до 92 години, които "са починали от патологии, които често се срещат в тази възрастова група".

"Въпреки че е имало близост във времето между въвеждането на ваксината и смъртта, не е възможно в нито един от тези случаи конкретно да се подозира, че причината за смъртта е ваксинацията", обосновават от агенцията, информира "Фокус".

Общо в Швейцария с население от 8,6 милиона са заразени 509 279 души и 8 345 от тях са починали. От 23 декември 2020 г. в страната текат ваксинации. Разрешено е използването на две ваксини - произведени от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, както и от американската компания Moderna. Около 500 хиляди дози от ваксината са доставени в страната и са ваксинирани почти 170 хиляди души.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
АЗ
преди 1 месец
ЕГАТИ И МАНИПОЛАЦИЙ ТЕ ДУМИ НЯМАМ АБЕ ХОРА НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ВСИЧКИ ЛИ ПОЛУДЯХТЕ СЛЕПИ ЛИ СТЕ ТАКА НИ КЛАТЯТ ТОЗИ ПЪТ ЧЕ ДУМИ НЕ МИ ИДВАТ. АКО В НАЧАЛОТО ИМАХ НЯКАКВИ СЪМНЕНИЯ И СТРАХОВЕ СЕГА ВЕЧЕ СЪМ НА СТО ПРОЦЕНТА СИГОРЕН ЧЕ ВСИЧКО Е СТЪКМЕНО И НЕ ИСТИНСКО НИКАКВА ПАНДЕМИЯ НЯМА ИМА СПЕЦИФИЧЕН ЗА ТОВА ВРЕМЕ ГРИП И АКО ЧОВЕК НЕ ОБЪРНР ВНИМАНИЕ В НАЧАЛОТО НЕЩАТА МОГАТ ДА СТИГНАТ ДО БРОНХОПНЕВМОНИЯ НА КОЯТО СИМПТОМИТЕ СА ЕДИНТИЧНИ С ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИТЕ ОТ КОВИД НЕ ВЯРВАЙТЕ И НЕ СЕ ПАНИРАЙТЕ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Феликс
преди 1 месец
Разбира се, че е ваксината виновна, а не възрастта и стоте им придружаващи заболявания. Също както всички преди това умираха от ковид, а не от старост, рак, инфаркт, инсулт... Сигнализирай за неуместен коментар