Двойно по-дълбоката рецесията в еврозоната изглежда неизбежна

Според експерти това се дължи на пандемията

22.01.2021 | 14:49 Редактор: Никола Симеонов
Двойно по-дълбоката рецесията в еврозоната изглежда неизбежна

Забавянето на бизнес активността в еврозоната се е ускорило през януари, което води до една почти сигурна нова рецесия, съобщи АФП. Това е вследствие на пандемията от Ковид-19, която продължава да поразява икономиката, показа ключово проучване.

“Двойно по-дълбоката рецесия за икономиката на еврозоната изглежда все по-неизбежна, тъй като по-строгите ограничения на Ковид-19 нанесоха допълнителни последици за бизнеса през януари", каза главният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън.

По думите му е притеснително, че заетостта в еврозоната е спаднала за единадесети пореден месец, макар и със слабо увеличение във Франция и Германия, предаде БГНЕС. 

Уилямсън обаче отбеляза, че лошото начало на 2021 г. ще бъде по-малко вредно от икономическия колапс, наблюдаван през първата вълна на пандемията миналата година. Това се дължи на “продължаващата относителна устойчивост на производството, нарастващото търсене на стоките за износ и мерките за блокиране, които са по-малко строги от миналата година”, каза той.

IHS Markit публикува и тревожен резултат от проучването за Великобритания, където активността се е сринала от умерено разширяване през декември до ниските 40,6 пункта през януари. Страната, която напусна единния пазар на ЕС на 1 януари, е свидетел на серия от вредни блокировки поради разпространението на по-заразен щам на вируса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК