Тръмп издаде указ срещу покупките на дронове от Китай и Русия

Според него трябва да се насърчава местното производство

19.01.2021 | 11:21 Редактор: Тодор Петров
Тръмп издаде указ срещу покупките на дронове от Китай и Русия

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, ограничаващ държавните покупки на дронове от страни противници на САЩ, към които настоящото американско правителство причислява Русия, Китай, Иран и Северна Корея, съобщи пресслужбата на Белия дом, цитирана от ТАСС.

"Дронове се използват от нашите правоохранителни органи и за оказване на помощ при стихийни бедствия. Използването на апарати, произведени от нашите противници, застрашава националната и икономическата ни сигурност", се посочва в указа. 

"Операциите на правителството на САЩ с използване на дронове засягат събирането и съхранението на поверителна информация. Политиката на САЩ се състои в това да се предотврати използването на средства на данъкоплатците за покупка на апарати, създаващи неприемлив риск (за националната сигурност), или на програмно осигуряване, на жизненоважни електронни компоненти на апарати, произведени от чуждестранни противници. Политиката се състои в насърчаване на използването на апарати местно производство", се казва още в текста.

Указът разпорежда на американските ведомства да оценят всички рискове за сигурността от произведени в Китай дронове в американският държавен флот и да дадат приоритет на тяхното премахване, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК