Трусът в Индонезия: Десетки жертви, стотици ранени и страх от цунами

Продължават да търсят оцелели под руините

15.01.2021 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Най-малко 35 са жертвите на силното земетресение в Индонезия. Стотици са ранени. Трусът от 6,2 по Рихтер разтърси остров Сулавеси, който преди повече от две години беше опустошен от друго земетресение и цунами. Поне 2000 души са били принудени да напуснат домовете си

Силният трус на острова с население от близо 20 милиона души се случва около полунощ. Часове преди него има друг, по-слаб. Болница осъмна частично разрушена. А спасители продължават да търсят оцелели под руините. 

Няма предупреждение за цунами, но опасността остава, защото учените предупреждават, че силни вторични трусове ще последват мощното първо земетресение и могат да предизвикат приливна вълна. Хиляди напуснаха домовете си, бягайки на сигурно място. 

"Епицентърът на земетресението е на брега, което позволява да се появят подводни свлачища. Хората в Маджене да бъдат нащрек. Няма нужда да чакат ранно предупреждение за цунами, защото цунамито може да дойде много бързо", каза ръководителят на Агенцията по метеорология, климатология и геофизика Двикорита Карнавати. 

Островът се намира в отдалечен район от столицата Джакарта и на негова територия няма български граждани, съобщиха от българското Външно министерство. 

Жителите на Сулавеси още помнят ужасяващия трус преди две години и половина, когато имаше и цунами, а хиляди загинаха. Индонезия се намира върху т. нар. Огнен пръстен на Пасифика, където често стават земетресения. 

В страната има и 400 вулкана. През 2004 г. цунами, предизвикано от земетресение край индонезийския остров Суматра, уби 226 000 души в Индийския океан, включително над 120 000 в Индонезия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Е
преди 3 години
Съболезнования, но не разбирам глпостта на такива, дето строят на две крачки от вълните ! Сигнализирай за неуместен коментар