Трюдо призова за фронт срещу задържането на чужди граждани от Китай

Имаме изключително единомислие не само със САЩ, но и със съюзници по целия свят, каза той

15.01.2021 | 10:00 Редактор: Юлия Христова
Трюдо призова за фронт срещу задържането на чужди граждани от Китай

Канадският премиер Джъстин Трюдо призова държавите по целия свят да направят обединен фронт срещу задържането на чужди граждани от Китай, защото всяка страна е уязвима, предаде Ройтерс.

Трюдо направи това изявление в момент, когато Китай предложи по-голям достъп на консулски служители до двама канадци, арестувани през декември 2018 г. и обвинени в шпионаж. Канада многократно призова партньорите си да окажат натиск върху Пекин за освобождаването им.

Имаме изключително единомислие не само със САЩ, но и със съюзници по целия свят да поставяме непрекъснато въпроса за дипломацията на принудата, която Китай използва все повече, каза Трюдо в интервю. Трябва да сме единни, защото никой не може да каже чии граждани ще са следващите.

Китай задържа двамата мъже след като канадската полиция задържа главния финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei Мън Ванчжоу по искане на САЩ. Тя е под домашен арест във Ванкувър и се опитва да предотврати екстрадицията си.

Сирин Хури, говорителка на канадския външен министър Марк Гарно, каза, че през последните месеци Канада е получила по-широк консулски достъп и достъп на членове на семействата до двамата мъже, но не даде подробности.

Източник, запознат със случая, каза, че от октомври консулските посещения са били възстановени до нивата преди пандемията. Семействата на двамата мъже са разговаряли веднъж с тях по телефона, пише БТА.

Хури съобщи също, че канадските имиграционни власти са разрешили на семейството на Мън да я посети. Канада е наложила строги ограничения за пътуване заради коронавируса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК