Тръмп забрани трансакции с 8 китайски приложения

Сред тях са Аlipay, QQ Wallet и WeChat Pay

06.01.2021 | 17:27 Редактор: Ивет Арабова
Тръмп забрани трансакции с 8 китайски приложения

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за забрана на трансакции с осем китайски приложения, пише Би Би Си. Приложенията включват популярната платформа за плащания Alipay, както и QQ Wallet и WeChat Pay.

В заповедта, която влиза в сила след 45 дни, се казва, че приложенията са забранени, тъй като представляват заплаха за националната сигурност на САЩ. Документът описва възможността приложенията да се използват за проследяване и изграждане на досиета на американски федерални служители.

Tencent QQ, CamScanner, SHAREit, VMate и WPS Office също са включени в заповедта, която влиза в сила след като Тръмп предаде властта на Байдън.

"Съединените щати трябва да предприемат агресивни действия срещу тези, които разработват или контролират свързаните с Китай софтуерни приложения, за да защитят националната ни сигурност“, се казва в заповедта.

В заповедта на президента Тръмп се казва още, че "чрез достъп до лични електронни устройства като смартфони, таблети и компютри свързаните с Китай софтуерни приложения могат да имат достъп и да събират огромна част от информацията от потребителите, включително чувствителна лична информация“.

Цялата статия четете в Bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg/Roy Liu

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК