Българската следа в най-големия процес срещу италианската мафия

Българката Живка Танева е сред обвинените за пране на пари

14.01.2021 | 19:17 Редактор: Радостина Димитрова

Започна най-големият процес в историята срещу престъпната групировка "Ндрангета". Пред съда ще се изправят 355 мафиоти, а повече от 900 свидетели ще дават показания по обвинения за убийства, трафик на наркотици, изнудване и пране на пари. Българка също е сред обвинените.

Мегапроцесът започна в бивш колцентър, приспособен наскоро като аула на Апелативния съд, в индустриалната зона на град в Калабрия. Сред 355-те обвиняеми е и 40-годишната българка Живка Танева. Тя беше арестувана в края на декември 2019 година. Притежавала е кафене в Сан Онофрио, където е действала групировката "Ндрангета". Разследват я за пране на пари.

В града действат двата най-големи клана на мафиотската организация. Кланът Бонавота, за чието подставено лице се смята Димитрова, се занимава най-вече в сферата на изнудванията, лихварството и наркотрафика. Всички членове на клана, както и свързаните с него хора, произлизат от провинция Вибо Валентия. В нея живеят много българи и румънци.

Процедурата е не само удар срещу мафията. Важно е също така да се разбере еволюцията на "Ндрангета", която не само се занимава с изнудване и лихварство, но и плете отношения с обществената администрация, с т. нар. "бели якички".

Италианският магистрат Никола Гратери ръковди много от процесите срещу "Ндрангета". За това през по-голямата си част от живота е под охрана. Причината е, че калабрийската мафия не го харесва, тъй като той арестува хора на мафията, разкрива връзките между политици и престъпници.

През декември 2019 година в качеството си на главен прокурор в Катандзаро, Гратери ръководи макси-операция срещу "Ндрангетата", при която са арестувани повече от триста души. Между задържаните има политици, общински съветници, началник от полицията. Той разкрива, че "Ндрангетата" е единствената организация с представители по целия свят.

Калабрийската "Ндрангета" е най-мощната престъпна група в Италия и една от най-богатите в света. Проучване от 2013 година на изследователски институт оценява мафиотската организация като по-мощна от Deutsche Bank и McDonald's взети заедно, с годишен оборот от 53 милиарда евро.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК