Имунолози от Австралия: Откажете се от AstraZeneca, има ниска ефективност

"Това не е ваксина, която бих използвал широко", каза един от специалистите

13.01.2021 | 17:00 Редактор: Искра Ангелова
Имунолози от Австралия: Откажете се от AstraZeneca, има ниска ефективност

Австралийско-новозеландското дружество на имунолозите призова австралийското федерално правителство да прекрати програмата за масова имунизация с ваксината на AstraZeneca, тъй като тя не е достатъчно ефективна за генериране на стаден имунитет.

ова заяви експерт от Дружеството по инфекциозни болести, изследовател от университета "Монаш" Мишел Ананда-Раджа, цитирана от TACC.

"Изграждането на стаден имунитет е много важно, тъй като именно това в крайна сметка ще спре циркулацията на вируса и ще ни помогне да се върнем към нормалния живот. Проблемът е, че разчитаме много на ваксината AstraZeneca и по-голямата част от австралийците ще бъдат ваксинирани с нея, следователно нейната ефективност (способността да формира стаден имунитет) трябва да бъде най-малко 70% или 80%", каза тя в ефира на 9News и отбеляза, че ефективността на ваксината AstraZeneca е само 62,1%.

Ваксината AstraZeneca, която трябва да бъде в центъра на ваксинационната стратегия на Австралия, е по-малко ефективна от тези на Pfizer и Moderna, каза експертът.

За необходимостта от преразглеждане на националната имунизационна стратегия се съгласиха в Австралийското общество по имунология, чийто президент, професор Стивън Търнър, заяви, че "настоящите резултати от клиничните изпитвания на ваксината AstraZeneca не позволяват широкото ѝ използване". "Това не е ваксина, която бих използвал широко поради ниската й ефективност. На този препарат не може да се разчита за стадния имунитет", каза Търнър, цитирана от "Фокус".

Главният санитарен инспектор на Австралия Пол Кели отбеляза, че „опасенията относно ниската ефикасност на ваксината AstraZeneca сега не са оправдани“. "Нашият избор днес е такъв, защото тази ваксина може да бъде произведена тук на място. Това ще позволи максимално покритие [на населението] за имунизация тази година и ще спаси човешки животи", каза Кели.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Започна войната и между фармацефтичните компании. Сигнализирай за неуместен коментар