Учени към британското правителство: Дистанцията да стане 3 метра

Заради Ковид-19 извънредните смъртни случаи в страната са стигнали най-високо ниво след Втората световна война

12.01.2021 | 23:05 Редактор: Юлия Христова
Учени към британското правителство: Дистанцията да стане 3 метра

Учените, които съветват британското правителство за пандемията, настояха да се увеличи от два на три метра дистанцията, която хората трябва да спазват заради коронавируса, и да затегнат някои от националните ограничения. Причината е, че много хора опитват да заобикалят правилата, като си правят дълги разходки с представители от други домакинства или пък ходят да пазаруват, за да си говорят, което увеличава риска от предаване на вируса.

Според учените правителството трябва да въведе допълнителни мерки и полицията да стане по-активна при налагането им чрез глобяване на нарушителите, тъй като предприетите до момента ограничения не дават резултат срещу новия по-заразен щам. Броят на положителните тестове е трайно над 50 хиляди на ден и починалите се увеличават.

Проучване показа, че заради Ковид-19 извънредните смъртни случаи във Великобритания са стигнали най-високо ниво след Втората световна война. През миналата година са починали 697 000 души, което е с 91 хиляди повече от средния брой за последните 5 г. При това изследването е направено само въз основа на данните до ноември. По този показател Обединеното кралство се нарежда на едно от първите места в света, което все по-остро поставя въпроса какво се обърква в предприеманите от него мерки за справяне с пандемията, че те не дават резултат като в европейските страни и дори САЩ.

Премиерът Борис Джонсън също бе заподозрян, че нарушава правилата, след като бе сниман да кара колело на 10-километра от резиденцията си. Наложи се правителството да излезе със специално разяснение, че това е допустимо, както и че човек може да си почине за кратко по време на спорт, след като се разрази скандал с арестувана жена, която седи на пейка, пише "24 часа".

От 4:00 часа в петък от влизащите в Обединеното кралство ще се изисква отрицателен PCR или друг тест с над 97% чувствителност към коронавируса. Пристигащите от страни, които са извън договорените зелени коридори за полети, каквато е България, подлежат и на 10-дневна карантина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК