Германия залага на изключително строги мерки до края на януари

Едва около 50% от болногледачите ще се ваксинират

11.01.2021 | 14:37 Редактор: Тодор Петров
Германия залага на изключително строги мерки до края на януари

От днес в цяла Германия влизат в сила още по-строги ограничения заради Ковид-19. Всички мерки ще важат засега до края на януари. Ново решение ще има на 25 януари.

Едно от основните ограничения, предизвикало и най-много полемика, предвижда от определено равнище на разпространение на заразата да бъде ограничавано придвижването на хората - никакво отдалечаване на повече от 15 километра от местоживеенето без основателна причина. 

Отделният човек може да се среща само с още едно лице, което не принадлежи към неговото домакинство. Училищата и детските градини остават затворени, като в отделните провинции има известни изключения. 

Затворени са обектите за обществено хранене, за прекарване на свободното време и за културни събития. Затворени остават също всички магазини, с изключение на онези, които покриват насъщните нужди. Автосервизите, бензиностанциите, велосипедните работилници и банките остават отворени.

Увеличава се броят на дните за болнични за децата. Досега родителите имаха право на 10 дни отпуск за болно дете, а самотните родители - на 20. Сега броят на дните се удвоява.

Влизащите в Германия, които пристигат от рискови региони, трябва да се подлагат на тест максимум 48 часа преди пътуването или директно на границата. Следва задължителна карантина, която на петия ден може да бъде прекратена при наличие на отрицателен тест, информира "Дойче Веле".

Употребата на алкохолни напитки на обществени места остава строго забранена, като нарушителите ще бъдат наказвани с глоби. Фризьорските и SPA салоните остават затворени, а към всички работодатели се отправя настойчивият призив да улеснят работата от вкъщи.

Богослужения в храмовете на различните вероизповедания са допустими само с маски и при спазване на дистанция от 1,5 метра.

Междувременно едва изследване показва, че едва около 50% от болногледачите ще се ваксинират. В същото време значително мнозинство от анкетираните казват, че ваксината е много важна за овладяването на пандемията.

Здравният експерт на германското правителство Карл Лаутербах, който е епидемиолог, предполага, че мнозина от лекарите и останалия медицински персонал се предоверяват на защитата от предпазните си облекла, а навярно и не смятат, че спадат към най-рисковата възрастова група.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК