fallback

Откриха 18 нови щама на коронавируса в заразена рускиня

Два от тях са сред установените при норките в Дания

12.01.2021 | 12:02 Автор: Тодор Петров

18 нови мутации на коронавируса са открити в организма на заразена с коронавирус рускиня. Тя е била с понижен имунитет и половин година е боледувала от Ковид-19.

Става дума за пациентка на 47 години със злокачествена лимфома четвърти стадий. Тя се е заразила с коронавирус през април 2020 г. в болницата по време на химиотерапия. До 9 септември пробите ѝ са били положителни за инфекцията, се казва в описанието на руски учени в сайта virological.org.

Разшифроването на генома е показало наличие на множество нови щамове, два от които са били като тези, открити при норките в Дания.

Авторите на труда уточняват, че един от щамовете при норките по-рано е бил открит от тях и у друг болен с отслабен имунитет, който е бил лекуван с плазма с антитела, пише dnes.bg.

Шефът на руския център Гамалея Александър Гинцбург предположи, че в Русия може да се появи собствен национален щам на коронавируса, както това се случи във Великобритания. Гинцбург каза, че такава мутация най-вероятно вече съществува, но засега официално не е установена, пише lenta.ru.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback