Води ли новата мутация на Ковид-19 до по-тежко изкарване на болестта?

"Има недоверие за ваксините", каза проф. Ива Христова

06.01.2021 | 21:58 Редактор: Искра Ангелова

Новата мутация на коронавируса, разпространяваща се бързо из Великобритания, вече е открита в редица други европейски страни. Колко опасен е този нов щам и води ли до по-тежка болест?

"Мутацията не води до по-тежко изкарване на болестта, води само до по-лесно разпространение на вируса. Все повече вируси започват да са с тази мутация. От първото публикуване на цялостния геном на вируса са наблюдавани огромен брой мутации. А тези, които водят до по-добро разпространение на вируса, се налагат. В днешно време, благодарение на тези мутации, вирусните щамове са групирани в шест големи групи клъстери", каза зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя подчерта, че част от мутациите водят до малко по-висока инфекциозност на вируса.

"А част от тях водят до доста по-голяма инфекциозност. В момента мутациите, които са се закрепили, водят до по-високо ниво на предаване на вируса. Очакваме и нови такива мутации. За последната година, в която знаем за вируса, виждаме, че смъртността постепенно намалява. Тя беше 3% и нещо, а сега е 2,2% за света. От друга страна - може да се говори, че постепенно ще започне да протича по-леко, защото това е нормалната еволюция на вирусното развитие", допълни проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи още, че донякъде и нашият организъм се адаптира.

"Това е начинът, по който се развиват тези епидемии. Без ваксина ще затихват твърде много години. Не мисля, че има много страх за ваксините, по-скоро има недоверие, донякъде. Най-вече защото е по нова технология. Изпитанията показват, че двете първи ваксини показват най-високо ниво на ефективност, както и добър профил на безопасност", коментира гостът в студиото.

Проф. Ива Христова добави, че при ваксина с информационна РНК е по-малък рискът от алергични реакции.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК