Пенс не изключва вариант за предсрочно освобождаване на Тръмп

25-ата поправка определя процедурата за установяване на временната неработоспособност

10.01.2021 | 11:07 Редактор: Ивет Арабова
Пенс не изключва вариант за предсрочно освобождаване на Тръмп

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс не изключва възможността да прибегне до 25-ата поправка на конституцията на САЩ, за да отстрани от поста действащия американски президент, републиканецът Доналд Тръмп, предава CNN.

Според източници на телевизията екипът на Пенс се надява, че няма да му се налага да обяви недееспособността на Тръмп, както е предвидено в разпоредбите на това изменение. Според помощниците на вицепрезидента на САЩ, заедно със стартирането на процедурата за импийчмънт, това може да провокира допълнителни рискове за сигурността на страната.

В същото време, според източници на CNN, Пенс не изключва, че в краен случай, ако поведението на Тръмп като ръководител на администрацията на Вашингтон "стане още по-малко предсказуемо", той ще трябва да прибегне до поправката, в резултат на което ще поеме поста на ръководител на Белия дом, предава "Фокус".

Според 25-та поправка вицепрезидентът заема поста на държавен глава в случай на предсрочно прекратяване на президентските правомощия заради неговата неспособност. Освен това поправката определя процедурата за установяване на временната неработоспособност на американския лидер, при която вицепрезидентът започва да действа като ръководител на Белия дом.

Редица депутати от Демократическата партия настояват Тръмп да бъде отстранен от власт въз основа на това изменение. Някои републиканци също са отправяли подобни призиви. The New York Times съобщи в петък, че Пенс не подкрепя призивите за отстраняване на Тръмп от власт въз основа на разпоредбите на 25-ата поправка.

Снимка: Bloomberg/Kevin Dietsch

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Дойде им куража да се разправят с него. Сигнализирай за неуместен коментар