Демократите искат незабавно отстраняване на Тръмп, заплашват с импийчмънт

Той за пръв път призна поражението си в изборите

08.01.2021 | 13:44 Редактор: Искра Ангелова

Два месеца след изборите и безпрецедентния щурм на Капитолия: Доналд Тръмп за пръв път призна поражението си в изборите. И осъди остро нахлуването в Конгреса. Жертвите станаха пет - почина и полицай, пострадал при сблъсъците.

Във видеопослание, различно от всички досега, Доналд Тръмп осъди щурма отвътре и отвън на Капитолия. Категоричният му тон идва след обвиненията, че именно той е подстрекател привържениците си да нахлуят в Конгреса. 

А демократите искат незабавното му отстраняване, в противен случай - ще започнат процедура по импийчмънт.

"За тези, които участваха в актовете на насилие и унищожение, вие не представлявате нашата страна. И за тези, които нарушихте закона, вие ще платите", заяви Тръмп.

В сряда хиляди обсадиха Конгреса и стотици нахлуха вътре, докато сенатори и конгресмени се бяха събрали да утвърдят победата на Джо Байдън. А малко преди това Тръмп отново повтори, че изборите са откраднати. Сега обаче тонът му е много по-мек.

"Единствената ми цел беше да гарантирам целостта на вота. По този начин се борих за защита на американската демокрация", допълни той.

И дойде признание за победата на демократите - нещо, което не се чу нито един път за двата месеца, които минаха от изборите.

"Сега се насочвам към осигуряване на плавен, подреден и безпроблемен преход на властта. Този момент призовава за изцеление и помирение", категоричен е настоящият държавен глава.

Тръмп няма как да качи речта си в Twitter, тъй като профилът му е блокиран, а този във Facebook ще е неактивен до предаването на властта. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК