Световните лидери за щурма в окупацията - обезпокоени и възмутени

Представителите на руската дипломация предприеха по-различен подход

07.01.2021 | 20:02 Редактор: Искра Ангелова

И остри реакции на световни лидери и организации. От безпокойство до възмущение - с обединяващата оценка - щурмът по Капитолия е удар по американската демокрация. 

Позор, поругаване на демокрацията – с тези думи световните лидери описаха сцените на насилие в Капитолия.

"Нищо не може да оправдае тези опити със сила да се провали един законен и съответстващ на правомощията преход", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Френският държавен глава Еманюел Макрон също изрази мнение.

"Когато в една от най-старите демокрации в света поддръжници на отиващ си президент, вдигат оръжие, за да оспорят легитимните резултати от избори, то това е атака срещу една универсална идея", каза той.

Испанският премиер Педро Санчес коментира, че, Испания има доверие в силата на американската демокрация.

"Новото председателство на Джо Байдън ще преодолее този напрегнат етап, обединявайки американския народ", допълни Санчес.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази дълбоко съжаление заради това, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп все още не е признал изборното си поражение през ноември. 

Тя сподели, че е разгневена и натъжена от събитията във Вашингтон. Остра реакция и от европейските институции. Дипломат номер едно на Евросъюза Жозеп Борел нарече случилото се – невиждан щурм по американската демокрация.

ова не е Америка. Изборните резултати от 3 ноември трябва да бъдат уважавани", заяви Борел.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък заяви, че е бил шокиран да гледа случващото се в САЩ. А председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че очаква с нетърпение работата с демократа Байдън, който спечели изборите. 

Представителите на руската дипломация предприеха по-различен подход. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК