Ким Чен Ун: Партията ще проучи "нов път" за "голям скок напред"

Най-скорошната публична реч на лидера включваше рядко проявление на емоции

06.01.2021 | 13:25 Редактор: Юлия Христова
Ким Чен Ун: Партията ще проучи

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун издаде предупреждение на първия конгрес на управляващата партия в страната от пет години насам, като заяви, че плановете за развитие далеч не отговарят на целите и партията ще проучи "нов път" за "голям скок напред".

Конгресът на работническата партия - свикан за изготвяне на нов икономически план - започна малко след като Ким пропусна обичайното си новогодишно обръщение. Във встъпителните си думи във вторник Ким заяви, че предишният петгодишен план за развитие на партията, завършил миналата година, е пропуснал целите си в голяма степен поради „вътрешни и външни предизвикателства“, информира Bloomberg, позовавайки се на официалната корейска централна агенция.

В коментарите, предадени от държавните медии, не се споменава за планове на Ким да съживи прекъснатите преговори със САЩ за ограничаване на програмата за ядрени оръжия в замяна на облекчаване на санкциите, задушаващи икономиката на държавата. Интересно е как Ким ще подходи към администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън.

Кох Ю-хван, президент на правителствения мозъчен тръст - Корейския институт за национално обединение в Сеул, заяви, че Северна Корея вероятно ще намекне за стратегията си за САЩ и Южна Корея на по-късни срещи, като отбеляза, че речта е само начален адрес.

Държавните медии също не обясниха какво ще доведе до "големия скок напред",  освен че конгресът ще положи основите за изграждане на по-силна нация и подобряване на жизнения стандарт.

Управляващата комунистическа партия в Китай предложи сърдечна подкрепа на конгреса и похвали управляващата партия на Ким "за задвижване на социалистическата кауза на Корея", съобщи KCNA.

Конгресът, на който партията на Ким също се очаква да направи промени в ръководството, идва на фона на сериозни затруднение в икономиката заради санкциите, различни природни бедствия и решението на Ким да затвори границите поради коронавируса. Брутният вътрешен продукт на Северна Корея вероятно е намалял с 8,5% през 2020 г., показва прогноза на Fitch Solutions. Така икономиката на страната би била по-малка, отколкото когато Ким пое властта през 2011 г. с обещание да подобри жизнения стандарт на хората.

Най-скорошната публична реч на Ким - на военен парад през октомври - включваше рядко проявление на емоции, като лидерът изглежда плачеше, докато говореше за икономическите трудности на страната на фона на международните санкции. Той също така обяви няколко нови оръжия, предназначени за нанасяне на удари по американски и съюзнически сили, включително това, което се смята за най-голямата междуконтинентална балистична ракета в света.

По време на конгреса може да се планира поредният военен парад, като сателитни изображения показват армейски превозни средства в близост до площадка на Пхенян, използван при предишните паради, съобщи уебсайтът на NK News миналата седмица.

Лагерът на Байдън сигнализира за повече място за преговори, а изборът на новият президент за държавен секретар Антъни Блинкен подкрепи договореното споразумение със Северна Корея, което първо замразява и след това отменя ядрената програма на страната в замяна на "награди“, пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК