СЗО: Китай не допуска наши експерти да разследват появата на Ковид-19

Това съобщи на брифинг в Женева генералният директор на организацията

06.01.2021 | 09:27 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Китай не допуска наши експерти да разследват появата на Ковид-19

Китайските власти все още не са издали разрешение за пребиваването на международна научна група от експерти от Световната здравна организация (СЗО), която трябва да посети страната, за да установи обстоятелствата за произхода на коронавируса. Това съобщи на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от TACC и "Фокус".

Той каза, че членовете на експертната група "през последните 24 часа са отпътували от страните си към Китай" и че този въпрос преди това е бил обсъден с ръководството на страната. "Научихме, че китайските служители все още не са издали необходимото разрешение за пристигането на групата", каза ръководителят на СЗО, подчертавайки, че е "много разочарован от тази новина".

Според него двама експерти от групата са научили новината, когато вече са тръгнали на път, докато други „не са заминали в последния момент". Гебрейесус каза, че е имал "контакт с висши китайски служители", по време на който "е дал ясно да се разбере, че тази мисия е приоритет за СЗО". Генералният директор е получил уверения, че Китай "провежда вътрешни процедури с оглед възможно най-бързото допускане (на групата експерти)".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 6 месеца
Всеки случай заразата не е тръгнала от Ухан Сигнализирай за неуместен коментар