Китай: Теорията за изтичането на Ковид от лаборатория е лъжа, измислена от САЩ

Това изявление беше направено по време на брифинг

04.01.2021 | 16:04 Редактор: Искра Ангелова
Китай: Теорията за изтичането на Ковид от лаборатория е лъжа, измислена от САЩ

Китай смята теорията, че изтичането на причинилия пандемия коронавируса SARS-COV-2 от лаборатория в Ухан като лъжа, измислена от заместник-съветника по националната сигурност на САЩ Матю Потинджър. Съответното изявление беше направено по време на брифинг от официалния представител на външното министерство на КНР Хуа Чунинг, предава TACC.

"Всички знаят за т.нар. теория за изтичането на вируса от лаборатория в Ухан, където той е произведен изкуствено. Почти всички световни учени и експерти в областта на контрола на заболяванията, включително американски експерти в тази област, я критикуваха. Американските медии посетиха и Института по вирусология в Ухан, където бяха информирани от професионална гледна точка за реалното състояние на нещата", каза дипломатът. Тя също така добави, че китайските журналисти многократно са цитирали цифри и факти, за да опровергаят подобни твърдения, информира "Фокус".

"Г-н Потинджър, като високопоставен служител на правителството на САЩ, продължава да повтаря озвучените преди това лъжи и клевети. Много се надявам американската страна да изясни какво е това твърдение: личното мнение на г-н Потинджър или официалната позиция на САЩ", подчерта представителят на китайското външно министерство.

Миналата седмица "Дейли Мейл" публикува изявление на Потинджър, в което служителят, позовавайки се на разузнавателна информация, нарече изтичането на коронавируса SARS-COV-2 от лаборатория в Ухан като най-вероятната причина за пандемията.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп предположи, че новият коронавирус може да е пренесен извън Института по вирусология в Ухан поради некомпетентност на персонала. Тогава говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви, че предположенията на ръководителя на Белия дом за изтичането на коронавирус от биологична лаборатория в Ухан поради „глупава грешка в Китай“ противоречат на реалността.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Пламен
преди 3 години
...добър ден. Всички онези 20% изключващи 80-те прозирахме истината. И за неистината за "добрият ни цъфтящ и връзващ живот', която ни "набиват" ежечасно медиите, пиарът на КНР ще може ли да вметне някой абзац? Сигнализирай за неуместен коментар