fallback

Германия обмисля специални права за ваксинираните

Държавата няма да допусне съществуването на предимства за имунизираните, заяви Хорст Зеехофер

05.01.2021 | 19:33 Автор: Радостина Димитрова

Ваксинираните хора да имат специални права и привилегии като влизане в ресторанти и пътуване със самолет. Такава дискусия тече в Германия. 

Над 300 000 вече са имунизираните с ваксината наPfizer и BioNTech в Германия. Правителството е категорично против да има привилегии за ваксинираните срещу коронавирус, особено докато имунизацията не е достъпна за всички. Привържениците на идеята обаче не са малко. 

"Държавата няма да допусне съществуването на предимства за имунизираните. Аз съм против принудата и не трябва да има различно третиране на ваксинирани и неваксинирани от страна на частни фирми, като например авиокомпаниите", заяви германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер.

Нормално е ваксината да се превърне в социален разграничител, смята д-р Стоян Монев, който работи в спешно отделение и воюва с вируса всеки ден. 

"Когато влизаме в заведение, театър, ние влизаме въз основа на договор. И по този договор всичко, което не е наше конституционно право, може да бъде ограничено", коментира д-р Монев.

Той споделя мнението на експертите по право, чиито гласове надделяват в страната. В Германия отчитат ръст на новите случаи.

"Юристи, които се изказаха, са единодушни, че гражданските свободи могат да бъдат ограничени  с изискване да са ваксинирани", посочи още той.

В Германия и сега изискват задължителна ваксинация срещу морбили като условие за прием в детска градина. 

Самият д-р Монев още не се е ваксинирал, защото редът му не е дошъл.

"Аз лично като човек, който вижда смъртта всяка седмица, трябва да кажа, че с една ваксина можем да предотвратим десетки хиляди смъртни случая във всяка една държава", отбеляза той.

По решение на правителството първи се ваксинират хората и персонала на старческите домове. А националната карантина, въведена на 16 декември в Германия, е удължена до 31 януари. Мерките включват затваряне на училищата, на магазините, които не са за стоки от първа необходимост, на барове и ресторанти.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback