Германия обмисля забавяне на поставянето на втора доза от ваксината срещу Ковид

По последни данни на института "Роберт Кох" страната е ваксинирала около 239 000 души

04.01.2021 | 22:45 Редактор: Юлия Христова
Германия обмисля забавяне на поставянето на втора доза от ваксината срещу Ковид

Германското министерство на здравеопазването обмисля дали да не забави поставянето на втора доза от ваксината срещу Ковид-19 на компаниите  BioNTech и Pfizer, за да може ограничените запаси да стигнат за ваксинирането на повече хора, предаде Ройтерс.

От документ, с чието съдържание агенцията се е запознала, министерството търси становището на независима ваксинационна комисия дали да бъде забавено даването на втора доза след максимално предвиждания сега срок от 42 дни, след като Великобритания предприе подобен ход.

През уикенда здравният министър Йенс Шпан беше подложен на доста критики, включително от своите консервативни политически съюзници, че Германия не е осигурила достатъчно ваксини и се е забавила твърде много с провеждането на национална ваксинационна кампания.

По последни данни на института "Роберт Кох" Германия е ваксинирала около 239 000 души от началото на кампанията на 27 декември - по-малко от доставените до края на 2020 г. 1,3 милион дози, пише "Монитор".

Според документа одобряването от Европейския съюз на ваксината на компанията Модерна (Moderna), което се очаква в сряда, би трябвало да добави още 1,5 милион дози през идните седмици. Договорите на ЕС за доставка предвиждат Германия да получи общо 50 милиона дози от ваксината на Модерна тази година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК