Искат удължаване на локдауна в Германия до март

Ситуацията в болниците остава критична

29.12.2020 | 12:52 Редактор: Тодор Петров
Искат удължаване на локдауна в Германия до март

Жертвите на Ковид-19 в Германия са вече над 30 000, а ситуацията в болниците остава критична. Леглата в интензивните отделения са все по-малко, медицинският персонал е на ръба на силите си. 

На този фон удължаването на локдауна в страната става все по-вероятно. Засега пълните ограничения важат до 10 януари - магазините са затворени (освен тези за стоки от първа необходимост), ресторантите, кафенетата, театрите и кината - също. Още преди зимната ваканция голяма част от учениците преминаха към дигитално обучение от дома, а контактите са силно ограничени. 

"Очаквам, че на 5 януари, когато се срещнем, няма да можем да преценим с точност развитието и затова ще се наложи да удължим локдауна", каза шефът на канцлерската служба Хелге Браун в интервю за телевизия RTL, предаде "Дойче веле".

И премиерът на провинция Саарланд Тобиас Ханс се изказа по подобен начин. Според него "локдаунът трябва да бъде удължен". А премиерът на Тюрингия Бодо Рамелоу предполага, че "ще трябва да живеем с ограничения до март". 

Когато Меркел се срещне с премиерите на отделните провинции на 5 януари, надали ще стане дума за разхлабване на мерките, смята той. "Всички ние сме на мнение, че локдаунът трябва да бъде удължен", каза още Рамелоу.

Институтът "Роберт Кох" обяви, че в страната има 12 892 новозаразени за последните 24 часа. Така от началото на пандемията броят на положително тестваните лица е над 1,66 милиона.

Същевременно Германското дружество на болниците бие тревога. "Ако федералното правителство не увеличи помощите още през първото тримесечие на 2021 година, много клиники няма да могат да плащат заплатите на служителите си", обяви президентът на дружеството Гералд Гас. 

Болниците отменят от месеци планови операции, поради това финансовите им средства са силно ограничени.

Снимки: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК