Осъдиха на смърт китаец за получаването на 215 млн. евро подкупи

Лай Сяомин е признат за виновен и в бигамия, защото "е живял дълго с други жени" извън брака си

05.01.2021 | 18:14 Редактор: Юлия Христова
Осъдиха на смърт китаец за получаването на 215 млн. евро подкупи

Бившият секретар на партиен комитет и председател на съвета на директорите на китайската инвестиционна компания China Huarong ("Чайна Хуажун") Лай Сяомин беше осъден на смърт днес по обвинение в "корупция и бигамия", предадоха Франс прес и ТАСС, като цитират изявление на съда. Лай е бил признат за виновен в получаването на 215 милиона евро подкупи. Той е опитал да получи още 13 милиона евро. Съдът в северният град Тяндзин сметна, че размерът на подкупите е "изключително голям, обстоятелствата са изключително тежки", а действията на обвиняемия - изключително злонамерени, предаде БТА.

Лай Сяомин е бил признат за виновен и в бигамия, защото "е живял дълго с други жени" извън брака си и е имал незаконни деца от тях. През януари миналата година Лай направи признания, които бяха излъчени по централната китайска телевизия. Тогава бяха показани и снимки на апартамент в Пекин, за който се смята, че принадлежал на Лай. В него е имало сейфове и шкафове, пълни с пари в брой. Лай Сяомин уверява, че "не е похарчил и един цент". "Не посмях да ги харча", твърдеше той. Показани бяха и луксозни автомобили и златни кюлчета, които обвиняемият е приемал като подкуп. По решение на съда активите му бяха конфискувани в полза на държавата, а присвоените с измама средства - да се върнат на пострадалите.

Съдът нареди също смъртната присъда да се приведе в изпълнение. След идването на президента Си Цзинпин на власт през 2012 г. Китай започна мащабна кампания срещу корупцията. Оттогава бяха санкционирани над милион и половина кадри на Китайската комунистическа партия. Правозащитните организации обаче порицават практиката на излъчваните по телевизията самопризнания, които според тях често са изтръгнати със сила, припомня АФП.

Разследването срещу Лай е започнало през април 2018 г., а през октомври същата година той е бил изключен от ККП и свален от заеманите постове. Той беше обвинен в политически спекулации, нежелание да съдейства на разследването, разхищения, незаконно присвояване, провеждане на банкети за държавна сметка, подкупи и злоупотреба със служебно положение, пише "24 часа".

China Huarong е една от най-големите китайски инвестиционни компании, занимаващи се с управление на капитали, отбелязва ТАСС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК