Амбициозно: Великобритания иска да ваксинира по 2 млн. души седмично

Вече близо 1 милион са имунизираните на Острова

04.01.2021 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Великобритания започна имунизация с втора ваксина - тази на AstraZeneca и Оксфорд. Първият имунизиран е 82-годишeн мъж. На Острова вече има план да се ваксинират по 2 милиона души на седмица.

82-годишният пациент Брайън Пинкър, който е на диализа, заяви, че е горд, че се е ваксинирал.

"Сестрите, докторите и целият медицински персонал бяха брилянтни. Вече мога да гледам към 48-ата годишнина от сватбата ми с жена ми", коментира Брайън Пинкър.

Великобритания е поръчала 100 милиона дози от препарата на AstraZeneca и Оксфорд. За имунизацията на един човек са необходими две дози. Първоначално шест болници в Англия ще получат общо 530 хиляди дози. 

Експерти посочват, че препаратът е лесен за транспортиране, за разлика от единствената засега одобрена ваксина в Европейския съюз - тази на Pfizer и BioNTech.

Амбицията на здравните власти е да се ваксинират по 2 милиона души седмично. Вече близо 1 милион са имунизираните на Острова с първия разрешен препарат на Pfizer.

"Десетки милиони ваксинирани ще има до края на март. Приоритетно ще бъдат ваксинирани служителите и обитателите на старчески домове, хора над 80 години и медицинските работници на първа линия в борбата с вируса", заяви британският премиер Борис Джонсън.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК