Спасяват рифове: На Хаваите забраниха продажба на опасни слънцезащитни кремове

Става въпрос за продуктите, съдържащи химикалите оксибензон и октиноксант

02.01.2021 | 09:30 Редактор: Ивет Арабова
Спасяват рифове: На Хаваите забраниха продажба на опасни слънцезащитни кремове

Закон, забраняващ продажбата на слънцезащитни продукти, съдържащи вещества, които увреждат кораловите рифове, влезе в сила на Хаваите, предава ТАСС. Съответната инициатива беше одобрена от местните законодатели още през май 2018 г., а два месеца по-късно законопроектът беше подписан от губернатора Дейвид Иге. "Това е само една малка стъпка към защитата и възстановяването на хавайските коралови рифове", каза тогава губернаторът.

Така от 1 януари 2021 г.Хаваи официално стана първият щат, който забрани продажбата на слънцезащитни продукти, съдържащи химикалите оксибензон и октиноксант. Законът съдържа единственото изключение, което позволява продажбата на такива продукти въз основа на лекарско предписание.

Хавайските власти цитират констатациите на учени, които са установили, че оксибензонът и октиноксантът представляват заплаха за кораловите рифове, които са жизненоважна част от екосистемата на океана и привличат много туристи на островите. Попадането на тези два химикала кара кораловите рифове да се обезцветят, деформират, променят ДНК на организмите, които ги изграждат, и в крайна сметка умират. Младите корали са особено засегнати от химикалите.

Въпреки констатациите на учените, инициативата има противници. По-конкретно те се оплакват, че не са направени достатъчно изследвания, за да може да се каже с увереност, че оксибензонът и октиноксантът увреждат варовиковитете отлагания, съобщава "Фокус".

Местните търговци от своя страна се опасяват, че след подписването на закона туристите могат напълно да се откажат от закупуването на слънцезащитни продукти. Въпреки това производителите са се вслушали в мнението на природозащитниците и сега в американските магазини можете да намерите слънцезащитни продукти с надпис: "Безопасно за коралови рифове“.

Кораловите рифове са подводни или частично надводни варовикови структури, образувани главно от скелетите на колониални коралови полипи в плитки области на тропическите морета. Общата дължина на кораловите рифове на Хаваите е повече от 2 хиляди км, площта е над 165 хиляди хектара.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Ами да забранят изобщо да се произвеждат с тези съставки навсякъде. Сигнализирай за неуместен коментар