По-страшно от война: Апокалипсисът в Хърватия от първо лице

"Истински ужас! Ако има ад на земята, минахме през него!", споделят пострадалите хървати

30.12.2020 | 13:40 Редактор: Ралица Братанова

Безсънна нощ след унищожителното земетресение в Хърватия, отнело живота на най-малко 7 души. Жителите на Петриня, където за последните 48 часа са регистрирани десетки трусове, прекараха нощта на открито. 

А техни сънародници от различни краища на страната не спират да предлагат помощ и подслон на пострадалите. Като след Апокалипсис – така изглежда района на Петриня тази сутрин.

Томислав и Милка Пуич прекарват нощта на пейка близо до къщата си. Не могат да се върнат в нея, защото е пълна с вода, а земетресението е разрушило покрива и стените. 

"Ужас, истински ужас беше. От едната страна плачат децата, от другата – пада покъщнина. Не можете да си представите такъв ужас. Ако има ад на земята, ние минахме през него", разказва Милка Пуич.

Двамата не са спали през цялата нощ, запалили огън, за да се топлят. Милка споделя, че не се чувстват сигурни, за да отидат дори до вратата на къщата си. Не знаят какво ще правят и занапред. 

"Преживяхме войната, но земетресението ми се струва много по-ужасно. Не знам дали някога отново ще мога да заспя спокойно. При всеки звук на камион или багер си мислим, че е ново земетресение", коментира Томислав.

Въпреки ужаса са запазили частица надежда, а без дом са още много жители на града. 

"Цяла нощ имаше трусове, изобщо не сме спали, страх ни беше да отворим и колата от страх да не се спукат прозорците. Преживяхме истински ужас. Започнаха да падат предмети, тичахме по стълбите да излезем навън, там видяхме, че асфалтът се разцепил, тече вода от всички страни", споделя Дубравка Силай.

Възстановено е електрозахранването и комуникациите. Загреб е разчистен и общественият транспорт се движи. А посланикът на България доставя храна и вода в червения кръст за нуждаещите се. 

След призивите за помощ в страната последва огромна вълна от съпричастност. Много от хората предлагат безвъзмездно подслон на останалите без дом в земетресението.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК