България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вторични трусове и пострадал българин: Разрушенията в Хърватия са огромни

Страхувам се, но се надявам да запазим самообладание каза посланик Генка Георгиева

30.12.2020 | 08:38 Редактор: Радостина Димитрова

"Нощта премина спокойно и в момента има трус, докато говорим, мисля че около 3 и над 3 по Рихтер. Над 2400 вторични труса има от март месец, само снощи - над 16", заяви българският посланик в Хърватия Генка Георгиева в ефира на "България сутрин"

По думите ѝ вече са възстановени комуникациите и електричеството в столицата Загреб. Установен е и контакт с пострадал българин, чиято самоличност вече е ясна, а той е настанен в болница и е добре.

"Има 7 жертви, над 200 души са ранени", посочи Георгиева и добави, че има и много хора, чийто дом е бил разрушен.

"Те нощуват в спортната зала, а голяма част от хората спят и в автомобилите си. Продължава разчистването", коментира българският посланик.

"Няма безследно изчезнали, над 160 екипа са на терен. В издирването са включени и кучета. Надявам се, че бързо ще бъдат идентифицирани пострадалите.  От вчера сме във връзка с българските граждани в Хърватия и с българската общност - над 300-350 души", каза още Генка Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че хората са били притеснени, но няма данни за бедстващи българи, които да няма къде да се приберат.

"С моя екип ще вземем храна и вода и ще ги дарим", отбеляза тя.

Атомната електроцентрала на словенска територия вече е с възстановена работа.

"В Загреб имаме допълнителни разрушения по детската болница, но имаше спешно извънредно заседание снощи и се отпускат средства за възстановяване. Най-пострадали са училища, болници и над 70% жилищни фондове", коментира още посланикът ни в Хърватия.

"Това земетресение е по-повърхностно и хоризонтално, не съм специалист, но мислехме, че всичко със земетресенията е приключило. Музеите са много засегнати, а те са важни за българо-хърватското приятелство", каза още тя.

И добави, че е много впечатлена от хърватския народ: "когато са обединени, те са много силни, не усещам страх".

"Страхувам се, синът ми спи в съседната стая, естествено, но се надявам да запазим самообладание", каза на финала Генка Георгиева и увери, че по сградата на посолството ни няма фатални поражения и продължават да работят.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК