Загубилите битката с Ковид в Русия са над три пъти повече от официалните данни

Страната възложи надежди на ваксината си Sputnik V, която се изнася за Беларус, Аржентина и Унгария

29.12.2020 | 22:52 Редактор: Юлия Христова
Загубилите битката с Ковид в Русия са над три пъти повече от официалните данни

Руският вицепремиер Татяна Голикова посочи, че над 80% от завишените смъртни случаи тази година са свързани с коронавируса, което би означавало, че загубилите борбата със заразата са над три пъти повече от официалните данни, съобщени от Руската федерация, предава BBC.

Официалните данни показват, че 55 827 души са починали от Ковид-19 в Русия, но завишените смъртни случаи биха увеличили цифрата до 186 000.

Голикова коментира, че смъртността през първите 11 месеца на 2020 г. е била с 13,8% по-висока от предходната година.

Руската статистическа служба Росстат заяви, че тази година са починали 229 700 души. Въз основа на съобщението на вицепремиера това би означавало, че над 186 057 от тях са пряко или косвено свързани с коронавируса.

Прогнозната цифра на руския вицепремиер е дори по-висока от тази, предоставена от Росстат, според която броят на смъртните случаи, свързани с Covid в Русия, възлиза на 116 030.

Само САЩ и Бразилия са докладвали за по-висока смъртност.

Защо има разминаване в данните за официалния брой на жертвите?

Русия изчислява официалните смъртни случаи от Ковид въз основа на броя на изследванията след аутопсия, които посочват коронавируса като основна предпоставка за фаталния край. Това обаче означава, че в тази статистика не са включени други смъртни случаи, които може да са косвено свързани с Ковид.

Броят на починалите от коронавирус в Русия е бил по-висок през ноември, отколкото през всеки друг месец на тази година, като по данни на Росстат загубилите борбата със заразата са 35 645, далеч повече от 24 333 за предходния месец. Почти един на всеки 10 смъртни случая миналия месец е бил в Москва.

Вицепремиерът беше категорична, че руското правителство никога не е криело данни за смъртността. 

"Бих искала да обърна внимание на факта, че над 81% от това нарастване на смърните случаи, което се е случило през този период, може да се отдаде на Ковид и ефектите от вируса".

Татяна Голикова коменитира, че ноември и декември са по-лоши от предходните месеци, тъй като коронавирусните инфекции се увеличават, заедно с други заболявания през есенния и зимния период.

Ваксинациите с руския препарат започнаха в Беларус през днешния ден, като седем медици бяха първите имунизирани в клиника в Минск. Към момента в Русия са дистрибутирани около 700 000 дози, въпреки че социологическите проучвания показват, че под 40% от руското население желае да се ваксинира.

Президентът Владимир Путин възхвали здравната система на страната като по-ефективна от останалия свят в борбата й с вируса, но болниците в много райони на Русия трудно успяват да се справят с нарастването на хоспитализациите, пише bloombergtv.bg.

Русия възложи своите надежди на ваксината си Sputnik V, която сега се изнася за Беларус, Аржентина и Унгария, въпреки че не е одобрена от Агенцията по лекарствата на Европейския съюз (EMA).

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК