Лекари в Русия чакаха желаещи за ваксина, такива обаче не се появиха

Отказа ли ги препоръката да не пият алкохол?

12.12.2020 | 13:10 Редактор: Ралица Братанова
Лекари в Русия чакаха желаещи за ваксина, такива обаче не се появиха

Екипът на московската Поликлиника №5 се беше подготвил за първата вълна от хора, които са готови да се имунизират срещу Ковид-19 със Спутник V в началото на първата "масова вакснация". Те чакаха, и чакаха... столовете в чакалнята обаче оставаха празни, а екипът се чудеше къде да постави ваза с изсъхнали розови цветя, пишат от The Washington Post, цитирани от Dnes.bg.

Тъй като случаите на коронавирус в Русия продължават рязко да се увеличават, властите разчитат на ваксината Спутник V да бъде отговор на кризата.
Препаратът бе одобрен за използване от обществеността още преди да приключи изпитванията от фаза 3. В първата група за ваксинация попаднаха здравните работници и учителите.

Но изглежда, че през първата седмица от масовата ваксинация в Русия, която има повече от 2,5 млн. заразени с Ковид-19, има повече скептици към имунизацията, отколкото привърженици.

Причините са много и включват както историята на руския народ за предпазливост по отношение на властта, така и разпространяваните в интернет теории на конспирацията, отразяващи подобни антиваксинални вопли и в други страни, като САЩ и Германия.

Руските власти също не помогнаха на каузата за ваксинация, като пуснаха объркани съобщения дали лицата, приемащи ваксини, трябва да избягват алкохола в продължение на седмици.

"Не им вярвам - казва 21-годишната студентка по машиностроене Лия Шулман, - защото винаги лъжат. Ако правителството ви каже да направите нещо, трябва да направите обратното."

Русия побърза да регистрира своята ваксина през лятото, преди тя да има нужната информация от клиничните изследвания, което може би е подхранило обществените съмнения. Но дълбоко вкорененият скептицизъм към официалните обещания датира още от съветските времена. Много руснаци просто не вярват в розовата картина на ваксината, нарисувана от здравните власти.

"Не искам да бъда ваксинирана, не искам и родителите ми са бъдат ваксинирани", продължи Шулман. "Повечето ми приятели са на същото мнение."

В московската Поликлиника № 3 бежови дивани с 20 места в чакалнята останаха празни. В друг клон сутринта мина, без никой да се появи за ваксинация

В усилията си да върнат доверието на обществеността към ваксината, министърът на отбраната Сергей Шойгу, кметът на Москва Сергей Собянин и членовете на Съвета за сигурност на Русия се ваксинираха. Президентът Владимир Путин не може да приеме ваксината като пробен доброволец и ще направи съобщение, преди да получи своята доза, когато тя бъде напълно сертифицирана, каза говорителят Дмитрий Песков.

Липсата на активност от страна на руското общество може просто да означава първоначална предпазливост, докато повече информация не дойде от проучването във фаза 3. Но ако отпорът продължи месеци наред, това може да е сериозен неуспех в усилията на Русия да контролира пандемията.

В очакване на данни

Руските лидери виждат ваксината Спутник V като пример за руска научна мощ, която е в крак с ваксините, разработени в САЩ, Европа и Китай.

Руският фонд за директни инвестиции, който инвестира във ваксината, казва, че повече от 40 страни са проявили интерес и има глобални поръчки за 1,2 милиарда дози. Премиерът Михаил Мишустин прогнозира "експлозивно" глобално търсене на Спутник V в сряда.

От своя страна, руските държавни медии започнаха да разпространяват положителна пропаганда за ваксината още през лятото, но много руснаци остават неубедени в нейните качества.

Шулман, наред с много други, ще е мнителна към препарата докато няма ясни данни от пробите. "Не съм виждала резултатите на "Спутник V", така че не им вярвам", казва тя.

И все пак някои руснаци приветстват Спутник V

Московската Поликлиника № 68 имаше 1050 дози от ваксината във вторник. Четирима доброволци се имунизираха там пред медиите в четвъртък. Сред тях беше и 41-годишната Наталия Пискарьова, която работи в детска болница. Тя искала да се ваксинира, защото има приятели и роднини, починали от коронавируса.

"Главно младите хора не вярват на ваксината и не вярват във ваксинацията", казва тя. "Но има и някои хора на средна възраст. Мисля, че е безотговорно да не се ваксинираш."

Заради слабата активност някои клиники приемат всеки, който се появи. В Поликлиника № 3, клон 2, на всеки под 60 години, който отговаря на здравните критерии, е казано, че може да получи ваксината.

47-годишният физик Сергей Доля, който сега е туристически блогър със собствено телевизионно предаване, отчаяно иска се ваксинира, за да може да продължи да пътува. Проблемът беше, че той не е нито лекар, нито учител.

Сергей влиза в официалния уебсайт за ваксинация, забеляза, че има много свободни места за имунизация и пише писмо, обявявайки се за Сергей Доля, нает от Сергей Доля и подпечатвайки го с официалния си кръгъл бизнес печат.

"Мислех си, че ще ми кажат да се върна след няколко месеца, когато ваксината ще бъде достъпна за всички", признава той. Но това не се случило -  в центъра за ваксинация медицинска сестра го попита дали е медицински работник или учител.

"Казах, че "провеждам беседи с ученици ", цитирайки случайните си участия в училище. Това беше достатъчно. Никой дори не поиска официалното писмо.

Но може ли руснаците да не искат ваксина, защото... не трябва да пият алкохол?

Някои руснаци може и да са се отказали от ваксинацията заради съвета да избягват алкохола в продължение на три дни след всяка доза. Но Александър Гинцбург, ръководителят на държавния изследователски център Гамалея, разработил Спутник V, заяви, че "една чаша шампанско никога не е наранила никого". Няколко здравни служители предположиха във вторник, че руснаците ще трябва да се откажат от алкохола и тютюнопушенето в продължение на 42 дни след ваксинацията - изявление, което бързо бе опровергано.

В Поликлиника № 5 служителите по сигурността се опитаха да попречат на репортерите на Washington Post да посетят секцията за ваксинации.

"Не ги пускайте!" крещи охраната, когато лекар се съгласи да допусне репортерите на Post. "Знаем как става! Те ще започнат да задават въпроси и тогава ще имаме проблеми."

Главният лекар в Поликлиника № 68 Наталия Кузенкова призна, че хората са предпазливи. Но тя вярва, че много хора над 60 години искат ваксината в Русия, но все още не отговарят на условията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК