Още мерки: Полша наложи триседмична карантина до 17 януари

Новият щам на коронавируса настъпва в редица страни

28.12.2020 | 14:12 Редактор: Юлия Христова

Новият щам на коронавируса настъпва в още страни на фона на над 430 000 заразени с Ковид само за денонощие. В някои държави влизат по-строги мерки, а ваксинацията срещу заразата продължава.

Полша наложи триседмична карантина до 17 януари. С изключение на магазините за стоки от първа необходимост, затварят всички търговски обекти, хотелите и ски пистите. За Нова година пък ще действа вечерен час от 19:00 часа на 31 декември до 6:00 сутринта на 1 януари.

Твърда карантина вече е в сила и в Израел. До 9 януари на хората там е забранено да излизат на повече от километър от дома си, освен за важни събития или ваксинация. Именно Израел стана страната с най-много ваксинирани. Там имунизацията с препарата на Pfizer и BioNTech започна преди седмица и ваксинираните вече са 379 000 души. Само вчера са били ваксинирани близо 99 000 души. 
 
"Ще увеличим темпото още повече", каза Юли Еделщайн, министър на здравеопазването на Израел. 

Новият щам на коронавируса, установен първо във Великобритания, вече е регистриран и в още страни, сред които Норвегия и Йордания. Американските здравни власти успокояват, че той не е по-опасен от останалите разновидности на вируса и е податлив на ваксината. 

"Мутиралият вирус трябва да бъде възприеман сериозно и да се следи внимателно", обясни д-р Антъни Фаучи, главен вирусолог. 

А ден след старта на масовата ваксинация в почти всички страни в Европейския съюз, днес такава започна в Люксембург и Белгия. Към момента се прилагат препаратите на Pfizer и BioNTech, и този на  Moderna, а според учени алергичната реакция, предизвикана в единични случаи на имунизирани, може да се дължи на съставката полиетилен гликол. В САЩ, където има вече 272 000 поставени ваксини на Pfizer, се съобщава за шест случая на тежки алергични реакции.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК