Хаосът край Дувър продължава, хиляди посрещат Рождество в камионите си

Само на летище "Менстън" все още са блокирани близо 4 000 камиона

24.12.2020 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Транспортният хаос край пристанищния град Дувър продължава. Въпреки че масовото тестване за Ковид-19 започна, хиляди шофьори ще посрещнат Рождество в камионите си. Сред блокираните все още има и българи.

За голяма част от хората, блокирани в района на Дувър, най-светлия християнски празник започна и ще свърши на магистралата или в някой от временните паркинги. Британските власти започнаха масовото тестване за Ковид-19, но процедурата е бавна и това допълнително покачва напрежението. 

Без негативен тест за вируса обаче, Франция няма да допусне никого на своя територия. Заради това хората бяха помолени да проявят търпение. 

"Хората нямат информация. Можем да бъдем търпеливи, ако някой ни даде информация. Всички се тревожат", каза един от шофьорите.

В сряда вечерта някои от тежкотоварните камиони успешно са се изтеглили към Франция. Сред тях са били и български превозвачи. Необходими са поне още 72 часа, за да преминат всички. 

Само на летище "Менстън" все още са блокирани близо 4 000 камиона. В хаоса се намират и много семейства с деца, които за избрали Ламанша, за да се приберат по родните си места. Те разказват, че липсата на организация прави тестването невъзможно за голяма част от блокираните. 

"Чувствам се зле, защото не мога да се прибера при семейството си. Полицията ни каза да се върнем да си направим тест до Менстън. Как да се върнем, като всичко е блокирано?", попита един от блокираните.

За да се помогне на процеса по изследването на място са изпратени британски военни и френски пожарникари. Тази сутрин завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев успя да разговаря с част от блокираните български граждани. Той им е занесъл вода и храна.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК