Заради избиването на норки: Палтата от животните поскъпнаха с 1/3

Глобалната търговия с кожи се разтресе

22.12.2020 | 21:33 Редактор: Искра Ангелова
Заради избиването на норки: Палтата от животните поскъпнаха с 1/3

Избиването на норки в Дания заради коронавируса подложи на изпитание бизнеса с кожи, а официалните представители на индустрията очакват модни къщи като Louis Vuitton, Dior и Fendi да минат на лисици и чинчила, за да запълнят празнината, съобщи Ройтерс, цитирана от "Катимерини".

Глобалната търговия с кожи, която е на стойност над 22 милиарда долара годишно, се разтресе след решението на Дания да унищожи 17 милиона отглеждани във ферми норки след като Ковид-19 избухна в стотици развъдници, което пък доведе до откритието на нов щам на коронавируса при бозайниците.

Дефицит

Притесненията за внезапен дефицит на кожи от норки, чиито топ износител е Дания, вдигна цените с около 30% в Азия, съобщи международната браншова федерация.

Реален дефицит може да се появи през 2022 г., но дотогава се надяваме, че фермерите от Канада, Полша, Америка и Гърция ще увеличат продукцията си, за да заместята датското производство, посочва федерацията.

Русия и Китай също се очаква да повишат своето производство.

Зараза

До избиването на норки в Дания се стигна, след като Държавният институт за борба с инфекциозните заболявания в скандинавската държава съобщи за 214 случая на предаване на Ковид-19 от норки на хора. Инфектираните били засечени след изследвания, направени в периода 8 юни-18 октомври. Именно тогава избухна заразата с коронавирус сред норките в Дания. Тъй като не можаха да овладеят ситуацията, датските власти решиха да унищожат 17 милиона животни в 1139 развъдника.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Бай Коста
преди 3 месеца
Значи спестих с една трета повече. Сигнализирай за неуместен коментар